Stille culturele waarden van de professional:
Iedereen draagt stille culturele waarden met zich mee. De motivatie om te doen zoals je doet is gebaseerd op deze waarden.
Stil, omdat ze zich schuil houden en meestal onbenoemd blijven.
Cultureel, omdat dit geleerd is tijden de opvoeding binnen de groep waartoe je behoort: bijv. je land, bevolkingsgroep, godsdienst, familie en opleiding.
Waarden, omdat deze bepalen wat er voor jou echt toe doet, waar jouw behoefte ligt.
Ondanks dat deze waarden zich stil houden zijn ze van groot belang, omdat deze waarden bepalend zijn voor de normen. Normen zijn vaak regels, richtlijnen en protocollen.
In organisaties ligt veel nadruk op normering, omdat het moet en het hoort. Er wordt geregistreerd, gemeten, vergeleken en gecontroleerd. Wanneer de stille culturele waarden overstemd worden door deze normering gaat de werkelijke boodschap verloren.
Dat is jammer, want die stille culturele waarden zijn het fundament van het gesprek, de dialoog of discussie.
Werken in het onderwijs vraagt meer dan het naleven van regels. Het vraagt ook begeleidingsvaardigheden. Een voorwaarde hiervoor is kennis van je eigen stille culturele waarden en bereidheid om die waarden bij de ander te onderzoeken en te overbruggen.
Dan ben je de professional die aandacht heeft voor wat er tussen mensen onderling speelt en ook voor wat met individuen aan de hand is. Het vraagt ambachtelijkheid: weten wanneer je moet confronteren dan wel ruimte moet geven, wanneer je moet uitdagen en veiligheid moet bieden.
Vakmanschap is dat je meeromvattend kijkt, oog hebt voor de bredere context, waar je verschil kan maken, waar je verbindingen kan leggen en ziet wat mensen nodig hebben. Je bent in staat om constructief te communiceren, waarbij de ander zich gehoord voelt.
Is je interesse gewekt om meer te weten over deze stille culturele waarden?
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Joke Koenen, januari 2015